posodabljanje wordpress vtičnikov

Vsak lastnik spletne strani, narejene z izjemno priročno platformo WordPress, se je zagotovo že srečal z opozorilom o tem, da je potrebno izvesti posodobitev vtičnikov. Večina teh pa se je ob tem verjetno vprašala, ali je posodabljanje WordPress vtičnikov res potrebno? Odgovor je jasen – DA! Razloge, zakaj je slednje tako zelo priporočljivo in pomembno vam predstavljamo v nadaljevanju. Tisti, ki ste dela z računalnikom bolj vešči, lahko posodabljanje WordPress vtičnikov izvajate sami. Za vse tiste, ki si iz takšnih ali drugačnih razlogov pri tem želite pomoč strokovnjaka, pa vam svetujemo, da se obrnete na podporo naših kolegov iz Zabec.net. Za vašo WordPress spletno stran bo poskrbela njihova WP podpora, ki deluje v okviru Klinike za splet.

Zakaj mora posodabljanje WordPress vtičnikov pristati tudi na vašem seznamu nujnih opravil?

Zamislimo si primer: ste voznik osebnega avtomobila in po določenem času vam vaš serviser svetuje, da zamenjate določene dotrajane rezervne dele. Boste to storili? Najverjetneje da, saj na tak način poskrbite za optimalno delovanje vozila, podaljšate njegovo življenjsko dobo, predvsem pa sebi in svoji družini zagotovite varno vožnjo. Podobno je tudi z vašo spletno stranjo – če želite, da ta dobro deluje, jo morate redno posodabljati in vzdrževati. Redne posodobitve namreč poskrbijo za varnost vaše spletne strani, ureditev znanih hroščev, dodatne funkcionalnosti in izboljšano delovanje strani.

 

  1. Varnost: WordPress je zaradi svoje priljubljenosti in razširjenosti pogosta tarča spletnih kriminalcev. Že z rednim posodabljanjem jedra, vtičnikov in teme se uspe preprečiti veliko večino vdorov. Če temu dodamo še dejstvo ene od preteklih raziskav, da kar 83% napadenih strani ni bilo posodobljenih, je jasno, da moramo tej temi nameniti veliko več pozornosti.
  2. Dodatne in izboljšane funkcionalnosti: nove funkcionalnosti na različne načine izboljšajo delovanje vaše spletne strani. Nekateri vtičniki pa po posodobitvi začnejo delovati v skladu z zahtevami nove zakonodaje. Eden takih primerov je bila tudi uvedba GDPR – po posodobitvi jedra je ta začel delovati tako, da je zadostil vsem potrebam novega zakona za varovanje osebnih podatkov.
  3. Odpravljanje nepravilnega delovanja: posodabljanje WordPress vtičnikov odpravlja težave v nepravilnem delovanju spletne strani. Te so posledice bug-ov ali hroščev, ki jih pogosto vsebujejo starejše verzije.
  4. Hitrejše in bolj optimalno delovanje spletne strani: ste vedeli, da hitro delovanje spletne strani pomembno vpliva na uporabniško izkušnjo in položaj, ki vam ga v svojem iskalniku dodeli Google? Zato nikar ne zanemarite rednega posodabljanja WordPress vtičnikov in tako poskrbite za odzivnost in ustrezno hitrost nalaganja spletne strani.

Kako izvesti posodobitve WordPress spletne strani?

posodabljanje wordpress vtičnikov 1

Lepota WordPressa je predvsem v tem, da vas ves čas obvešča o posodobitvah, ki so vam na voljo. Že ob prijavi v nadzorno ploščo, vas bo sistem seznanil, da uporabljate zastarele aplikacije. Opozorilo vam bo svetovalo posodobitev. Nekateri uporabniki si v namen sporočanja o posodobitvah, ki so na voljo, nastavijo poseben vtičnik WP Updates Notifier, ki vas o izdaji nove verzije vtičnika ali jedra obvesti kar po e-mailu. Še ena možnost, ki vam jo nudi WordPress pa je avtomatsko posodabljanje vtičnikov, česar pa vam ne priporočamo. Ta opcija namreč ne preverja delovanja strani po posodobitvi. Zato se lahko zgodi, da vaša spletna stran ne bo več pravilno delovala. Če slednjega sami ne opazite dovolj hitro, pa lahko napačno delovanje povzroči precej škode.

 

Kateri je torej najbolj zanesljivi način za posodabljanje WordPress vtičnikov?

Odločite se za pomoč strokovnjaka

Dejstvo je, da je velika večina lastnikov spletnih strani računalniško zelo izobražena. To pomeni, da lahko osnovno posodabljanje WordPress vtičnikov izvajajo sami. Toda kaj storiti v primeru, ko niste prepričani, ali bo določena posodobitev vplivala na delovanje strani? Kaj pa, če se spletna stran sesuje, preneha delovati ali postane tarča spletnega napada? V vseh naštetih primerih boste, razen če niste IT strokovnjak, zelo težko sami rešili težavo. Zato vam svetujemo, da svojo WordPress spletno stran zaupate izkušeni ekipi, ki ima s tega področja veliko znanja in praktičnih izkušenj.

Posodobitev WP spletne strani poteka po preverjenem sistemu, ki vključuje naslednje korake:

Pred posodobitvijo se izdela kopijo spletne strani. Na tak način lahko, v kolikor pride do težav, hitro in enostavno obnovite prejšnjo različico strani. Namen izdelave kopije je varnost.

Sledi namestitev nove različice WP jedra, vtičnikov in tem.

Preverba pravilnega delovanja spletne strani po posodobitvi.

Zaupajte nam

Ekipa Wooninja je sestavljena iz strokovnjakov s področja WordPress in se ukvarja z implementacijo modulov, namenjenih nemotenemu delovanju spletnih trgovin. Skrbimo, da moduli v ponudbi delujejo pravilno in odpravljajo vse morebitne napake, prilagodimo pa se tudi željam posamezne stranke. Če potrebujete pomoč pri implementaciji in nadaljnjemu upravljanju s spletno trgovino, pa se odločite za našo Premium podporo.

 

Za vse tiste, ki nimate spletne trgovine, vendar pa je vaša spletna stran izdelana s pomočjo platforme WordPress, pa bodo poskrbeli sodelavci iz ekipe Zabec.net.

Eva Gobec

21.07.2023

Še več pametovanj

Pri nas najdete Woocommerce module za vašo spletno trgovino in avtomatizacijo poslovanja.

Poglej blog

Poskrbite za varnost vaše WordPress spletne strani

Oktober je mesec evropske varnosti. WooNinje bomo zato vsak teden objavile pametne nasvete za zaščito vaše WordPress spletne strani. Ne spreglejte.

WordPress vtičniki in njihova učinkovitost v spletnih trgovinah

WordPress vtičniki so zelo priročno orodje, ki se ga poslužujejo številni lastniki spletnih trgovin. Pa veste, katere izbrati?

Novo pri WooNinja: uPay plačilna storitev

WooNinje smo posodobile svoj obstoječi modul za UPN plačevanje in mu dodali plačilno storitev uPay. Preverite, kaj vam ta ponuja.

Je posodabljanje WordPress vtičnikov res tako pomembno?

Zahteve po posodobitvah lahko srečamo na čisto vsakem koraku. Razlog? Ker so res zelo pomembne! Redno pa bi morali posodabljati tudi WP vtičnike.

Zakaj Woo.ninja?

Za vas imamo najboljšo in najhitrejšo spletno storitev, ki vam bo pomagala avtomatizirati WordPress spletno trgovino. Naj Woo.ninja moduli delajo za vas!

Najbolj popularni Woo.ninja moduli

Pri nas najdete WooCommerce module za vašo spletno trgovino in avtomatizacijo poslovanja.

Poglej vse module

UPN nalog – standardno plačevanje

Omogoča kupcu najbolj poznano in standardno plačilno metodo preko univerzalnega plačilnega naloga (UPN nalog) s QR kodo.

Najnižja cena - PID direktiva

Omogoča avtomatsko prikazovanje najnižje cene v zadnjih 30 dneh pri znižanih izdelkih v vaši spletni trgovini.

Minimax računovodstvo

Omogoča potrjevanje in izstavljanje računov vaše spletne trgovine iz WooCommerce. Ko stranka na spletni strani odda naročilo, se podatki direktno prenesejo v Minimax, kjer se kreira račun v obliki PDF in se ga izstavi stranki.

Ceneje.si – XML izvoz

Omogoča enostaven in hiter izvoz izbranih ali vseh izdelkov v vaši spletni trgovini v XML datoteko in uvoz v ceneje.si ter prikaz vaših izdelkov na ceneje.si.

© Wooninja.si
humanfrog Pogoji poslovanja