Začetek leta 2023 prinaša številne spremembe, med njimi tudi na področju spletnega nakupovanja. V veljavo namreč vstopa novo določilo evropske 98/6/C ali PID direktive (Price Indication Directive, tudi Omnibus), ki pravi, da morajo trgovci prikazovati najnižjo ceno posameznega znižanega izdelka v (vsaj) zadnjih 30 dneh. Lastniki spletnih trgovin se upravičeno sprašujejo, kakšne spremembe nova direktiva prinaša in s kakšnimi težavami se bodo morali soočati.

 

Nedvomno glavni izziv predstavlja prav redno beleženje cen posameznih izdelkov. Slednjemu se nikakor ne bo mogoče izogniti – vsaj če si v prihodnje obetate kakšno akcijo s popusti. V tem primeru boste namreč morali poleg stare cene, višine popusta in znižane cene, prikazovati tudi najnižjo ceno v zadnjih 30 dneh. Toda kdo bo redno (vsakodnevno) beležil cene posameznih izdelkov? In kako bo slednje izvedljivo v primeru, da v svoji spletni trgovini strankam ponujate več sto izdelkov? Roko na srce, z že nekaj 10 izdelki bi bilo delo precej zamudno.

 

Boste to bili prisiljeni delati ročno in se utapljati v nepreglednih tabelah? Nikakor ne! Razvijalci pri Woo.ninja, smo namreč razvili nov WooCommerce vtičnik, ki vam omogoča avtomatsko prikazovanje najnižje cene v zadnjih 30 dneh – Najnižja cena v zadnjih 30 dneh (PID direktiva).

Kaj pravi zakon?

Preden vam predstavimo vse prednosti, ki vam jih novi vtičnik prinaša, si za lažje razumevanje na kratko poglejmo, kaj pravi zakon.

 

Slovenski Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-1), v II. Poglavju Označevanje cen in blaga,  v 15. členu (znižanje cen in razprodaja) pravi:

Pri znižanju cene blaga podjetje označi prejšnjo ceno in znižano ceno.

Za prejšnjo ceno se šteje najnižja cena, ki jo je podjetje uporabljalo v zadnjih 30 dneh pred uporabo znižane cene.

Ne glede na prejšnji odstavek se pri blagu, ki je na trgu manj kot 30 dni, za prejšnjo ceno šteje najnižja cena, po kateri je podjetje ponujalo blago pred znižanjem cene v obdobju, v katerem je bilo blago na trgu.

Ne glede na drugi odstavek tega člena in prejšnji odstavek se v primeru neprekinjenega postopnega zniževanja cene za prejšnjo ceno iz drugega odstavka tega člena šteje cena, ki je bila najnižja cena najmanj 30 dni pred prvo znižano ceno v neprekinjenem postopnem zniževanju cene.

Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji.

Ker je slovenska zakonodaja podvržena upoštevanju evropske, smo sedaj sprejeli direktivo 98/6/C ali PID direktivo, ki jasno pravi, da morate v primeru znižanja prikazovati prejšnjo najnižjo ceno v zadnjih 30 dneh – tudi če je ta iz nekega razloga nižja od trenutne akcijske. Nekateri pravijo, da gre pri PID direktivi za nekakšen GDPR, ki potrošnike ščiti pred namernim zavajanjem trgovcev – v mislih imamo predvsem prekrivanje cen v fizičnih trgovinah, zviševanje cen pred nastopom večjih akcij ipd.

WooCommerce vtičnik Najnižja cena v zadnjih 30 dneh (PID direktiva)

Kot smo razjasnili že na začetku – vsi (spletni) trgovci se morajo držati določil nove direktive, v nasprotnem primeru se jih kaznuje z globo od 1.500 do 5.000 eurov (240. člen Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot-1)). Seveda pa vsakodnevno spremljanje in ročno beleženje cen vseh izdelkov ni mogoče izvesti. Pri Woo.ninji smo zato razvili vtičnik, ki prav to dela namesto vas in tako bistveno olajša poslovanje.

Vtičnik vam omogoča:

Shranjevanje sprememb cen za vsak izdelek. Pri tem beleži datum spremembe cen, trenutno ceno ter najnižjo v zadnjih 30 dneh (za lažjo preglednost jo tudi obarva).

Spremljanje sprememb cen za posamezni izdelek.

Spremljanje sprememb cen za vse izdelke v preglednih tabelah.

Prikaz najnižje cene na izdelku. Format prikaza je možno urejati – spremenite lahko barvo pisave za izpis, tekst ipd.

Prikaz najnižje cene pod vsemi izdelki v spletni trgovini.

Cene v tabelah se osvežujejo na vsako uro.

Možnost uporabe shortcode [display_lowes_price ] – ta vam omogoča, da poljubno (ročno) nastavite mesto prikazovanja najnižje cene. Privzeto se ta prikazuje nad gumbom 'V košarico', lahko pa jo premestite tudi drugam pod izdelkom. Uporaba shortcode je primerna tudi za custom spletne trgovine, ki bi želele imeti vtičnik, vendar sicer ne uporabljajo ostalih WooCommerce rešitev.

Splošne nastavitve vtičnika Najnižja cena v zadnjih 30 dneh

najnižja cena

Po nakupu vtičnika le tega nastavite na svoji spletni strani, s pomočjo WordPress platforme. V prvem koraku Splošnih nastavitev si nastavite prikazovanje in urejanje formata. Pri uporabi shortcode, je potrebno označiti Prikaz najnižje cene.

zgodovina sprememb cen

Ko uredite Splošne nastavitve, lahko pri vsakem izdelku vidite celotno zgodovino sprememb cen in datum spremembe cene.

seznam sprememb

Pri vsakem izdelku posebej lahko spremljate tudi zgodovino vseh sprememb.

spletna trgovina

V spletni trgovini se najnižja cena nato pri izdelkih prikazuje in spreminja avtomatsko.

izdelek v spletni trgovini

Pri vsakem posameznem izdelku pa je prikazovanje najnižje cene vidno kot na sliki zgoraj.

Za vsa dodatna vprašanja in pojasnila smo vam Wooninje na voljo preko e-poštnega naslova info@wooninja.si ali preko telefonske podpore 01 777 33 48. Celotno ponudbo WordPress WooCommerce modulov si lahko ogledate tukaj.

Eva Gobec

11.01.2023

Še več pametovanj

Pri nas najdete Woocommerce module za vašo spletno trgovino in avtomatizacijo poslovanja.

Poglej blog

Poskrbite za varnost vaše WordPress spletne strani

Oktober je mesec evropske varnosti. WooNinje bomo zato vsak teden objavile pametne nasvete za zaščito vaše WordPress spletne strani. Ne spreglejte.

WordPress vtičniki in njihova učinkovitost v spletnih trgovinah

WordPress vtičniki so zelo priročno orodje, ki se ga poslužujejo številni lastniki spletnih trgovin. Pa veste, katere izbrati?

Novo pri WooNinja: uPay plačilna storitev

WooNinje smo posodobile svoj obstoječi modul za UPN plačevanje in mu dodali plačilno storitev uPay. Preverite, kaj vam ta ponuja.

Je posodabljanje WordPress vtičnikov res tako pomembno?

Zahteve po posodobitvah lahko srečamo na čisto vsakem koraku. Razlog? Ker so res zelo pomembne! Redno pa bi morali posodabljati tudi WP vtičnike.

Zakaj Woo.ninja?

Za vas imamo najboljšo in najhitrejšo spletno storitev, ki vam bo pomagala avtomatizirati WordPress spletno trgovino. Naj Woo.ninja moduli delajo za vas!

Najbolj popularni Woo.ninja moduli

Pri nas najdete WooCommerce module za vašo spletno trgovino in avtomatizacijo poslovanja.

Poglej vse module

UPN nalog – standardno plačevanje

Omogoča kupcu najbolj poznano in standardno plačilno metodo preko univerzalnega plačilnega naloga (UPN nalog) s QR kodo.

Najnižja cena - PID direktiva

Omogoča avtomatsko prikazovanje najnižje cene v zadnjih 30 dneh pri znižanih izdelkih v vaši spletni trgovini.

Minimax računovodstvo

Omogoča potrjevanje in izstavljanje računov vaše spletne trgovine iz WooCommerce. Ko stranka na spletni strani odda naročilo, se podatki direktno prenesejo v Minimax, kjer se kreira račun v obliki PDF in se ga izstavi stranki.

Ceneje.si – XML izvoz

Omogoča enostaven in hiter izvoz izbranih ali vseh izdelkov v vaši spletni trgovini v XML datoteko in uvoz v ceneje.si ter prikaz vaših izdelkov na ceneje.si.

© Wooninja.si
humanfrog Pogoji poslovanja