vtičniki

Lastniki WordPress spletnih strani zelo dobro vedo, kaj so vtičniki ali angleško »plugins«. Gre za odlično orodje, s katerim si pomagamo pri ustvarjanju spletne strani na prej omenjeni platformi WordPress. Če so bili vtičniki še pred časom priporočljivi in namenjeni predvsem nadgradnji spletne strani, pa se jim danes praktično ne moremo več izogniti. Na trgu se tako srečamo s pestrim naborom brezplačnih vtičnikov in pa tistih plačljivih, ki uporabnikom ponujajo še več.

 

WordPress vtičniki nam v prvi vrsti pomagajo, da svojo spletno stran prilagodimo svojim potrebam in željam. Če vam povemo, da se v bazi WordPressa nahaja kar 6500 »premium« vtičnikov in več kot 50.000 brezplačnih, lahko hitro naletimo na problem, katere vtičnike sploh izbrati? Vsi zagotovo niso uporabni za vsako spletno stran, zato je pomembno, da izberemo tiste, ki nam bodo glede na naše potrebe kar najbolj pomagali. Vas zanima, kateri so tisti, ki ne smejo manjkati na nobeni spletni strani? Za vas smo izbrali 10 tistih, ki se vam jih zagotovo splača namestiti.

 

Pri podjetju Woo.ninja pa so predmet razvoja tudi vtičniki za spletne trgovine, ki spletni strani dodajo prav posebne funkcionalnosti.

Za kaj vse se uporabljajo WordPress vtičniki?

Dobesedno za vse. Pomagajo nam pri enostavnejšem postavljanju spletne strani, spremljanju analitike spletne strani in oglasov, poskrbijo za varnost spletnega mesta, omogočajo integracijo različnih orodij, optimizirajo delovanje in povečajo hitrost nalaganja, nudijo možnost preoblikovanja strani in še mnogo več. Začeten ”vtičniški paket” se na spletno stran doda že ob njeni izdelavi – katere potrebujete, vam navadno predlaga že izbrana tema. Kasneje pa se navadno pojavi potreba po dodatnih vtičnikih, saj ima vsaka spletna stran svoje specifične potrebe. Ste vedeli, da že za dodajanje različnih tabel in slikovnega materiala potrebujete vtičnik?

 

Vendar pa naj pri tem poudarimo dejstvo, da je WordPress vtičnike potrebno izbirati zares pazljivo. V zares veliki ponudi lahko namreč hitro naletimo na nedodelane primere, ki bodo vaši spletni strani kvečjemu škodovali. Pogosto se zgodi, da vtičniki niso posodobljeni in tako izgubljajo na svoji varnosti in uporabnosti. Poleg tega so določeni vtičniki nekompatibilni z določenimi temami ali drugimi vtičniki, ki so že naloženi. Zato vam svetujemo, da pred nalaganjem preverite ocene uporabnikov, število prenosov posameznega »plugin-a« ali pa se za pomoč obrnete na strokovnjaka. S svetovanjem in pomočjo pri integraciji vtičnikov se ukvarja tudi naša Woo.ninja ekipa, ki vam je na voljo na info@wooninja.si ali telefonski številki 01 777 33 48.

Za vsako dejavnost obstaja WordPress vtičnik

Če nekoliko poenostavimo – vtičniki so programska oprema, najpogosteje zapisana v PHP jeziku, ki z integracijo spletni strani dodajo najrazličnejše funkcionalnosti. Lahko se razširi že obstoječe funkcije ali pa se doda nekaj popolnoma novega. In kaj je še ena velika prednost vtičnikov? Na svojo stran jih lahko dodate, brez da bi znali programirati! Najpomembnejše WordPress vtičnike, ki jih mora imeti vsaka spletna stran, lahko glede na njihovo funkcionalnost v grobem razdelimo na:

vtičnike, ki pomagajo pri izdelavi spletne strani,

vtičnike za urejanje in pripravo različnih vsebin,

vtičnike, namenjene zagotavljanju varnosti spletne strani,

vtičnike za optimizacijo spletne strani.

Oglejmo si prvake vsake skupine.

Postavitev spletne strani

Eden izmed bolj priljubljenih vtičnikov za postavljanje spletnih strani je SiteOrigin Page Builder, ki celoten proces bistveno poenostavi in olajša delo. Z njegovo pomočjo lahko enostavno spletno stran postavi čisto vsak, saj gre za sistem »drag and drop«. To pomeni, da ukazov ne potrebujete kodirati. Vtičnik vam dovoljuje relativno veliko svobode pri oblikovanju in postavitvi elementov, je brezplačen in zagotavlja hitro postavitev strani. Več o vtičniku si lahko preberete tukaj.

Še eden v vrsti vtičnikov, namenjenih oblikovamju spletne strani je Beaver Builder, ki prav tako deluje po principu »drag and drop«. Primeren je za vse tiste, ki niso vešči dela s kodo, saj lahko elemente, ki jih želijo dodati na spletno stran, le primejo in povlečejo na izbrano mesto. Želite sami oblikovati spletno stran? Potem je Beaver Builder najhitrejša in najcenejša rešitev za vas.

beaver builder wp

Vtičniki za urejanje in pripravo vsebin za spletno stran

Eden izmed najbolj vsestranskih vtičnikov je zagotovo JetPack, ki zajema izredno širok spekter funkcij za urejanje vsebin. Preden ga začnete uporabljati vam svetujemo, da preverite, katere njegove možnosti vam bodo kar najbolj koristile. Med največkrat uporabljenimi so deljenje vsebin na socialnih omrežjih ter možnost komentiranja in vzpostavitve kontaktnih obrazcev.

Danes brez socialnih omrežij enostavno ne gre. Večina dejavnosti se aktivno predstavlja na različnih platformah, kot so Facebook, Instagram, LinkedIn, Gmail in druge, zato je smiselno, da povezavo do profila delimo tudi na spletni strani. Tako spodbudimo stranke k deljenju različnih vsebin ter všečkanju in komentiranju prispevkov. Slednje je zelo dobra reklama za dejavnost – saj veste, dober glas seže v deveto vas. Za potrebe dodajanja gumbov in ikon s povezavo do socialnih omrežij se najbolje izkaže vtičnik Social Media Share Buttons and Social Icons. Ta vam sicer nudi še veliko drugih funkcionalnosti in nastavitev, zato se vam ga zagotovo splača preizkusiti.

social media icons

Vtičniki za varnost spletne strani

Povsem jasno je, da je varnost spletne strani izjemnega pomena. Na zanesljivo zaščito ne smete nikdar pozabiti, zato velja dobro razmisliti, katere vtičnike boste izbrali. Posebno omembo si zagotovo zaslužijo Piškotki ali Cookies. Ti so namreč zakonsko določeni, zato se jim ne more izogniti nobena spletna stran. Za namestitev piškotkov so vam na voljo različni vtičniki, ki si jih lahko ogledate tukaj.

 

 

Vsem dokaj poznan je tudi Akismet, ki spletne strani ščiti pred SPAM vsebinami. Deluje tako, da preverja vse vpise v komentarje in obstoječe obrazce na strani in tako preprečuje zlorabe s strani zlonamernih vsebin. Za namestitev vtičnika je potreben API ključ.

askimet

Še eden v vrsti vtičnikov, ki mu je vredno nameniti nekaj naše pozornosti, je iThemes Security. Ta ponuja več kot 30 varnostnih funkcij, med katerimi so najbolj znane blokada posameznih IP naslovov, začasno onemogočen vpis v administracijo in spreminjanje URL-ja podstrani za vpis v administracijo.

Eden nadjbolj dodelanih in zato tudi upravičeno najbolj priljubljenih varnostnih vtičnikov pa je Wordfence. Ocena 4,8 / 5,0 priča o njegovi vsestranskosti, njegovo namestitev pa vam svetujemo tudi mi. Med pomembnejšimi funkcijami so možnost blokiranja posameznih IP naslovov ali držav in »real time« zaščita spletne strani. Vtičnik vas tudi na e-mail sproti obvešča o morebitnih poskusih vdora. Za vas izvaja načrtovan pregled sistema, grafičnih predlog in vtičnikov, odpravlja zlonamerne kode in onemogoča večkratno napačno vpisovanje v administracijo. Nedvomno gre za enega tistih vtičnikov, ki ga preprosto morate imeti na svoji strani.

Optimizacija spletne strani

Uspeh na spletu si lahko zagotovimo le z ustrezno optimizacijo. Ta je odgovorna za boljšo uvrstitev v spletnih iskalnikih, posledično pa tudi za večji obisk same spletne strani. Kot izredno uporaben se izkaže Yoast SEO, ki skrbi za generalno optimizacijo strani, hkrati pa predstavlja odlično orodje za pisanje člankov in drugih vsebin, ki se pojavljajo na spletni strani. Saj pišete blog vsebine, kajne? Vtičnik vam kar sproti ponuja uporabne nasvete za izboljšanje napisanega, tako iz vsebinskega kot tehničnega SEO vidika. Z njegovo pomočjo bo Google vašo stran uvrstil bistveno višje, kot bi jo sicer.

yoast plugin

Brez ustrezne analitike boste težko spremljali obisk in uspeh vaše spletne strani. MonsterInsights je eden tistih brezplačnih WordPress vtičnikov, ki vam omogoča, da svojo spletno stran povežete z Googlovo storitvijo za analitiko. Tako boste lahko ves čas spremljali vse potrebne statistične podatke. Za osnovne aktivnosti vam bo zadostovala osnovna verzija vtičnika, naprednejše funkcije pa boste morali odkleniti z nakupom premium verzije.

 

monsterinsights plugin

Vtičniki, ki jih razvijamo Wooninje

Zgoraj našteti vtičniki so tisti, ki jih uporabnikom ponuja sam WordPress. Poznamo pa tudi vtičnike, ki jih posebej za potrebe strank razvijajo programerji. V podjetju Woo.ninja se ukvarjamo z razvojem vtičnikov za spletne trgovine. Ti sodijo v skupino WooCommerce in ponujajo odlične rešitve za:

avtomatizacijo procesov

izvoz/uvoz izdelkov

plačevanje

povečanje prodaje

računovodstvo

Pred kratkim pa smo razvili tudi dva nova in zelo praktična vtičnika, na katera smo zelo ponosni – PID direktiva in Minimax računovodstvo.

Eva Gobec

10.03.2023

Še več pametovanj

Pri nas najdete Woocommerce module za vašo spletno trgovino in avtomatizacijo poslovanja.

Zakaj Woo.ninja?

Za vas imamo najboljšo in najhitrejšo spletno storitev, ki vam bo pomagala avtomatizirati WordPress spletno trgovino. Naj Woo.ninja moduli delajo za vas!

Najbolj popularni Woo.ninja moduli

Pri nas najdete WooCommerce module za vašo spletno trgovino in avtomatizacijo poslovanja.

Poglej vse module

UPN nalog – standardno plačevanje

Omogoča kupcu najbolj poznano in standardno plačilno metodo preko univerzalnega plačilnega naloga (UPN nalog) s QR kodo.

Najnižja cena - PID direktiva

Omogoča avtomatsko prikazovanje najnižje cene v zadnjih 30 dneh pri znižanih izdelkih v vaši spletni trgovini.

Minimax računovodstvo

Omogoča potrjevanje in izstavljanje računov vaše spletne trgovine iz WooCommerce. Ko stranka na spletni strani odda naročilo, se podatki direktno prenesejo v Minimax, kjer se kreira račun v obliki PDF in se ga izstavi stranki.

Ceneje.si – XML izvoz

Omogoča enostaven in hiter izvoz izbranih ali vseh izdelkov v vaši spletni trgovini v XML datoteko in uvoz v ceneje.si ter prikaz vaših izdelkov na ceneje.si.

© Wooninja.si
humanfrog Pogoji poslovanja